Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, το προαύλιο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Τρικάλων μετατράπηκε σε ένα ζωντανό εργαστήριο επιστήμης, όπου η μουσική συναντήθηκε με την αστρονομία σε μια πρωτότυπη εκτέλεση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη. Η δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2025», για το σχολικό έτος 2024-2025, της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ΑστρονομίαςΙ.Α.Α.Δ.Ε.Τ. και το ελληνικό γραφείο ESERO. , έδωσε μια νέα διάσταση στην έννοια της βιωματικής μάθησης.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ανέλαβαν να μετρήσουν την περίμετρο της Γης χρησιμοποιώντας όχι μόνο τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά και μια δόση δημιουργικότητας και μουσικής έμπνευσης. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν μουσικά όργανα – μια κιθάρα, ένα μπουζούκι, ένα αρμόνιο και ένα καχόν(cajón) – τα οποία λειτούργησαν ως κατακόρυφες ράβδοι, απαραίτητες για τη μέτρηση της σκιάς.
Η διαδικασία ξεκίνησε με τη μέτρηση του ύψους κάθε μουσικού οργάνου. Στη συνέχεια, στις 12:41, την καθορισμένη ώρα για τη μέτρηση, οι μαθητές μέτρησαν το μήκος της σκιάς που δημιουργούσε κάθε όργανο. Οι μετρήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ψηφιακή εφαρμογή που είχε αναπτυχθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, επέτρεψαν στους μαθητές να υπολογίσουν τη γωνία που συμπίπτει με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου του πειράματος και, τελικά, την ακτίνα της Γης.
Η καινοτομία της φετινής δράσης στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Τρικάλων έγκειται ακριβώς σε αυτή τη συνύπαρξη της επιστήμης με την τέχνη. Τα μουσικά όργανα, σύμβολα αρμονίας και δημιουργικότητας, χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία μέτρησης, αποδεικνύοντας ότι η γνώση μπορεί να προσεγγιστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Bασικός στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη του πειράματος ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές-ανακαλυπτικές δραστηριότητες. Η χρήση μουσικών οργάνων στο πείραμα του Ερατοσθένη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης.
Τη διοργάνωση της δράσης ανέλαβε ο μαθηματικός του σχολείου, κ. Τσίνας Βασίλειος, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών: Ιμβρίου Τριανταφυλλιά, Παπαπολύκαρπο Ιωάννη, Κολοβό Βασίλειο, Φραντζή Δημήτρη , Μπουσδούκο Αναστάσιο, Ελπίδα Οικονόμου, Ευανθία Διακοσταμάτη και Γκότση Ελένη.
Η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Ζαρούλα Αργυρώ, συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την άρτια διοργάνωση και την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή προώθησε τη διεπιστημονική προσέγγιση στη μάθηση, επιτρέποντας στους μαθητές να συνδέσουν τις γνώσεις τους από τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη φυσική, την πληροφορική και τον μουσικό πολιτισμό, μέσα από μια βιωματική εμπειρία.
Η δράση στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Τρικάλων αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς η εκπαίδευση μπορεί να γίνει πιο ελκυστική, δημιουργική και αποτελεσματική, όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη και η γνώση γίνεται μια ευχάριστη και αξέχαστη εμπειρία.
Υπεύθυνος δράσης Βασίλης Τσίνας.