Εορτασμός του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η διευθύντρια του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. Τρικάλων κα Σωτηρία Παπανικολάου παρέδωσε τη Σημαία του Σχολείου στον αριστούχου μαθητή της Β΄Λυκείου  Θάνο Στέφανο.  

Την επετειακή ομιλία για το χρονικό του ΟΧΙ εκφώνησε η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου Κανέλλα Στεφανία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΟΧΙ

Στς 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής Εμανουέλε Γκράτσι, επιδίδει ιδιόχειρα τελεσίγραφο του Μουσολίνι, στον εθνικό κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά (στην οικία του στην Κηφισιά).

Η Iταλική κυβέρνηση ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τη Βόρειο Ήπειρο (που κατείχε η σύμμαχος Αλβανία) προς την Ελλάδα, κατάληψη στρατηγικών σημείων της πατρίδας μας (λιμάνια, αεροδρόμια) και εφοδιασμό για προώθηση στη Βόρειο Αφρική. Είχε προηγηθεί ο άνανδρος τορπιλισμός του αντιτορπιλικού «Έλλη» το 15Αύγουστο, κατά τον εορτασμό της Παναγίας της Τήνου!

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε το ιταλικό τελεσίγραφο, εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα, και απάντησε στα Γαλλικά (Alors, c’ est la guerre). Το ΟΧΙ ήταν γεγονός. Οι επίλεκτες ιταλικές μεραρχίες επιτέθηκαν στην ελληνοαλβανική μεθόριο, προσπαθώντας να αιφνιδιάσουν τα ελληνικά τμήματα προκαλήψεως. Οι Έλληνες απωθούν τους Ιταλούς και κατά την αντεπίθεση, φωνάζοντας «ΑΕΡΑ», κατατροπώνουν τις φασιστικές δυνάμεις.

Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις της κατεχόμενης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνονται, ενώ οι Ιταλοί χάνουν τη μία μάχη μετά την άλλη.Στο νικηφόρο αγώνα συμβάλουν οι γυναίκες της Ηπείρου, που τροφοδοτούν τους Έλληνες φαντάρους μέσα στα χιονισμένα βουνά.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με ανοικτό το στόμα τη νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού. Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ εντυπωσιασμένος κάνει της εξής δήλωση: «Μέχρι τώρα λέγαμε οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες! Τώρα θα λέμε οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες!».

Την άνοιξη του 1941, ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας, αποφασίζει να εισβάλει στη Μακεδονία μέσω της Γιουγκοσλαβίας. Οι Έλληνες, παρόλο που έχουν εξαντληθεί μαχόμενοι επί μήνες στο Ελληνοϊταλικό μέτωπο, δε δειλιάζουν και προβάλλουν γενναία αντίσταση. Τα οχυρά Μεταξά – Ρούπελ αποδεικνύονται η νέα γραμμή Μαζινό. Αφού οι Γερμανοί δεν μπορούν να τα καταλάβουν, τα παρακάμπτουν και καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Η χώρα αναγκάζεται να συνθηκολογήσει, αφού οι Άγγλοι σύμμαχοι που έχουν υποσχεθεί βοήθεια, δεν τη στέλνουν ποτέ!

Πέντε χρόνια φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας, προκαλούν την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού. Αντιστασιακές οργανώσεις, όπως το ΕΑΜ και ο ΕΔΕΣ δημιουργούν προβλήματα στους κατακτητές με αποκορύφωμα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, όπου συνεργάζονται επιτυχώς!

Δυστυχώς, κατά τη Γερμανική Κατοχή δεν έλλειψαν οι δωσίλογοι και οι Έλληνες τιμωρούνται για την ηρωική αντίσταση, με εκτελέσεις και καταστροφές ολόκληρων χωριών. Η απελευθέρωση έρχεται το 1944, ένα χρόνο νωρίτερα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Το Πανεθνικό ΟΧΙ του ’40 και η καθολική αντίσταση των Ελλήνων αποτελούν παράδειγμα (προς μίμηση) για την πατρίδα μας και για τους λαούς ολόκληρης της Υφηλίου.

Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί:

Ζήτω το ΟΧΙ!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Ζήτω το Αθάνατο Ελληνικό Έθνος!