Erasmus+ KA229 SENse – 5η Διακρατική Συνάντηση στην Τουρκία

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2018: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» – ΚΑ229, με τίτλο “Let’s makeSENse of school”, πραγματοποιήθηκε η 5η διακρατική συνάντηση στην πόλη Kayseri της Τουρκίας από 14-06-2021 έως 18-06-2021. Εκπαιδευτικοί από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Σουηδία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία) συναντήθηκαν (διαδικτυακά η Ελλάδα και η Σουηδία) με σκοπό να συνεργαστούν, να επιμορφωθούν και να οργανώσουν τα επόμενα στάδια για την υλοποίηση του προγράμματος. Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων, λόγω της πανδημίας Covid19 εκπροσωπήθηκε διαδικτυακά  από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου: Παπανικολάου Σωτηρία (Συντονίστρια του προγράμματος), Γεωργολοπούλου Μιχαέλα (καθηγήτρια αγγλικής Φιλολογίας), Παπαπολυζοπούλου Στυλιανή (καθηγήτρια φυσικής αγωγής) και Ράπτη Σοφία (καθηγήτρια φιλολογίας- ειδική παιδαγωγός).

Τα σχολεία που συμμετέχουν στη σύμπραξη είναι:

  • Zespół Szkolno – Przedszkolny  Szemudzie (Poland)
  • Ölyckeskolan, primary school in Löberöd (Sweden)
  • Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων (Greece)
  • Colegiul Auto Traian Vuia, vocational secondary school in Târgu Jiu, (Romania)
  • Kazlu Rudos Saules Mokykla (Lithuania)
  • Özel Tevfik Kuşoğlu, Secondary School in Kayseri Provience (Turkey)

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών τους, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, μεθόδων και τρόπων συνεργασίας. Επιπλέον, στα πλαίσια του οικείου προγράμματος, όλοι οι εταίροι ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν διδακτικά τα εργαλεία των ΤΠΕ.

Οι εταίροι στην Τουρκία μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του  Özel Tevfik Kuşoğlu, Secondary School in Kayseri Provience. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ιδιωτικό σχολείο όπου δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσω της χρήσης επιτραπέζιων παιχνιδιών καθώς και στη διδασκαλία της ρομποτικής. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στα εργαστήρια που οι εταίροι είχαν οργανώσει και εντυπωσιάστηκαν από τον εξοπλισμό και τις σχολικές εγκαταστάσεις που διαθέτει το σχολείο, όπως η αίθουσα επιτραπέζιων παιχνιδιών και το εργαστήριο ρομποτικής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακριβώς επειδή δεν κατέστη δυνατή η δια ζώσης επικοινωνία με τους εταίρους από τον Μάρτιο του 2020 κι έπειτα, αυξήθηκε διαδικτυακά η εργατικότητα με πληθώρα διαδικτυακών συναντήσεων και ανάρτηση εργασιών στο eTwinning.

Η επόμενη και τελευταία συνάντηση του προγράμματος έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2021.