ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2022 ΣΤΟ ΕΝ.Ε.ΕΓΥ-Λ ΤΡΙΚΑΛΩΝ “Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι”

Η διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας είναι αυτή που μας συνδέει με το παρελθόν μας. Είναι τα βιώματά μας, τα θεμελιώδη, τα αιώνια πολιτιστικά στοιχεία μας. Είναι οι ηθικές μας αξίες-αυτές που τώρα απαξιώνονται και αμφισβητούνται- οι οποίες παραδόθηκαν από τις προηγούμενες γενιές στις επόμενες και διαμορφώνουν την ταυτότητά μας.

Για τον λόγο αυτό, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, αφιερώσαμε τις τελευταίες ώρες του σχολικού μας προγράμματος στο ξεφύλισμα και στην αναβίωση αποκριάτικων εθίμων. Το ταξίδι μας ξεκίνησε αναλύοντας ετυμολογικά την λέξη Απόκριες και την μεγάλη αξία της για εμάς τους Χριστιανούς , την είσοδό μας στην Σαρακοστή και τον ερχομό της Ανάστασης.

Στη συνέχεια ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα και συναντήσαμε το κάψιμο του Τζάρου στην Ξάνθη, το έθιμο του Μπέη στο Διδυμότειχο, τις Μπουμπούνες της Καστοριάς, τον Φανό της Κοζάνης, τις Μπούλες της Νάουσας, τους Μπομπόγερους, τις Τζαμάλες στα Γιάννενα, τον αλευρωπόλεμο στο Γαλαξίδι, το Πατρινό Καρναβάλι, τον Καραγκούνικο Γάμο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Μιλήσαμε για το έθιμο του χαρταετού, για τα Κούλουμα, για την κυρά Σαρακοστή.

Παίξαμε το έθιμο της Χάσκας και στη συνέχεια βγήκαμε στην αυλή του σχολείου, όπου οι μαθητές μας χόρεψαν Αποκριάτικους μιμητικούς χορούς υπό την καθαδήγηση της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Στυλιανής Παπαπολυζοπούλου.

Η όλη εκδήλωση εκλεισε με το έθιμο Γαϊτανάκι, όπου μαθητές και καθηγητές επιδόθηκαν σε ένα ατελείωτο χορό.

Η συμμετοχή και η βοήθεια όλων ήταν καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Την διοργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν οι Στυλιανή Παπαπολυζοπούλου- Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Γεωργία Ζέρβα-Κοινωνική Λειτουργός, Γλυκερία Χατζηκυριάκου- Ψυχολόγος.

Καλή Σαρακοστή και Καλό Στάδιο