Δράσεις στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ Τρικάλων κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Τρικάλων, στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης του Άξονα 3 (Σχέσεις μεταξύ μαθητών/-τριών) που συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί Τσακίρη Αθανασία, Γεωργολοπούλου Μιχαέλα, Καρανάσιου Χρυσούλα και Ψύχου Δήμητρα.
 
 
 
 
Οι μαθητές/-τριες μετά την προβολή ολιγόλεπτων video για τον σχολικό εκφοβισμό, προκειμένου να  προβληματιστούν και να  ευαισθητοποιηθούν,  έλαβαν μέρος στις ακόλουθες δράσεις:
 -Διαλογική συζήτηση με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις διάφορες μορφές σχολικού εκφοβισμού (σωματικός, φραστικός, συναισθηματικός) και το μοίρασμα συναισθημάτων και προσωπικών εμπειριών των παιδιών.  Στο πέρας της συζήτησης υποβλήθηκαν προτάσεις για την απόκτηση δεξιοτήτων που συμβάλλουν στη δημιουργική επίλυση των συγκρούσεων και την αλλαγή της στάσης του “Εγώ” σε “Εμείς”.
– Εικαστική έκφραση με τη δημιουργία αφισών με μηνύματα κατά της σχολικής βίας και υπέρ της φιλίας.
– Αθλητικά παιχνίδια μεταξύ μαθητών/-τριών, ώστε αυτοί  να κατανοήσουν τις έννοιες της υγιούς ψυχαγωγίας και της άμιλλας, αντίδοτα στη σχολική βία.
 
 
 
Απώτερος σκοπός των παραπάνω δράσεων αποτελεί η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στη σχολική κοινότητα, στο οποίο τα παιδιά θα αισθάνονται ότι υπάρχει ασφάλεια, συνεργασία και επικοινωνία, απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδό τους.