Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2018: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» – ΚΑ229, με τίτλο «Let’s make SENse of school», πραγματοποιήθηκε η 1η διακρατική συνάντηση στο Szemud της Πολωνίας από 3-12-2018 έως 7-12-2018. Το σχολείο της Πολωνίας είναι και ο συντονιστής του προγράμματος. Εκπαιδευτικοί από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Σουηδία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία) συναντήθηκαν με σκοπό να συνεργαστούν, να επιμορφωθούν και να οργανώσουν τα επόμενα στάδια για την υλοποίηση του προγράμματος. Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων εκπροσωπήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου: Νταφούλη Ματίνα (Συντονίστρια προγράμματος), Παπανικολάου Σωτηρία (Διευθύντρια σχολείου), Ζαρούλα Αργυρώ (καθηγήτρια πληροφορικής) και Κάκια Δήμητρα (καθηγήτρια μαθηματικών).
Τα σχολεία που συμμετέχουν στη σύμπραξη είναι:
- Zespół Szkolno – Przedszkolny w Szemudzie (Poland)
- Ölyckeskolan, primary school in Löberöd (Sweden)
- Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων (Greece)
- Colegiul Auto Traian Vuia, vocational secondary school in Târgu Jiu, (Romania)
- Kazlu Rudos Saules Mokykla (Lithuania)
- Özel Tevfik Kuşoğlu, Secondary School in Kayseri Provience (Turkey)
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της ικανότητας των εκπαιδευτικών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, μεθόδων και τρόπων συνεργασίας με τους μαθητές σχετικά με τις Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ). Επιπλέον, το σχέδιο θα παροτρύνει όλους τους εταίρους να αξιοποιήσουν τα εργαλεία επικοινωνίας και διδασκαλίας ΤΠΕ.
Κατά την έναρξη της πρώτης συνάντησης ο συντονιστής της κάθε χώρας παρουσίασε το σχολείο του, την πόλη του καθώς και πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του.
Στον παρακάτω σύνδεσμο φαίνεται η παρουσίαση του σχολείου μας :
https://prezi.com/view/MOicDKWORbpKebZJOByD/
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας και ξεναγήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής. Επίσης παρακολούθησαν σεμινάριο σχετικό με το πως θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση ενός μαθητή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) και υλοποίησαν αντίστοιχες εργασίες. Επιπλέον δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν μαθήματα της ειδικότητάς τους και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές με τους εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών.
Οι συμμετέχοντες επίσης επισκέφτηκαν, ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) – μάθηση από την εμπειρία, δυο εκπαιδευτικά κέντρα:
- Το κέντρο μελέτης Centrum Hewelianum στο Γκντανσκ όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να ξεναγηθούν στις διάφορες εκθέσεις που διέθετε το κέντρο και τέλος να ενημερωθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους του ιστορικού φρουρίου που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις είναι πλέον το γνωστό κέντρο μελέτης.
- Το Κέντρο Επιστημών EXPERYMENT στη Γκντίνια όπου μπόρεσαν να απολαύσουν ένα τεράστιο (περίπου 3500m2 ) και μοντέρνο εκθεσιακό χώρο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Επιπλέον τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούν ένα εργαστήριο χημείας και με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών να υλοποιήσουν μια σειρά από ασκήσεις – πειράματα.
Η πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό των επόμενων διακρατικών συναντήσεων καθώς επίσης και για την υλοποίηση των απαραίτητων υποχρεώσεων του κάθε εταίρου.