Πείραμα Ερατοσθένη 2023

Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

Η εαρινή ισημερία φέτος πέφτει στις 20 Μαρτίου 2023 ημέρα Δευτέρα και  σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Τρικάλων συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2023», για το σχολικό έτος 2022-2023, της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.)

Θα συμμετέχουν μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου χωρισμένοι σε ομάδες με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς: Τσίνα Βασίλειο, Μαρίνο Μαγκούφη, Δήμητρα Κάκια, Ιωάννη Παπαπολύκαρπο, Αντιγόνη Βενιάδου και Χρυσούλα Σπανού.

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (περίπου 275-193 π.Χ.) είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές προσωπικότητες της Αλεξάνδρειας του 3ου αιώνα. Στο έργο του (μαθηματικά, λογοτεχνική κριτική, φιλοσοφία, ιστορία, γεωγραφία) αποτυπώνεται ο εγκυκλοπαιδικός και διεπιστημονικός χαρακτήρας της Αλεξανδρινής επιστήμης.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές- ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η προετοιμασία για την δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του Άξονα 1 (Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση) με τίτλο «Ψηφιακός γραμματισμός , Τέχνη και Μαθηματικά» 2022-23 που συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Τσίνας Βασίλειος , Γκολέτσου Καλλιόπη, Βενιάδου Αντιγόνη και Μπουσδούκος Αναστάσιος.

Περισσότερα εδώ: https://panekfe.gr/eratosthenes  

Εδώ: https://rb.gy/8zylmh        

https://blogs.sch.gr/billatri/draseis/peirama-toy-eratostheni-en-e-e-gy-l-trikalon-2023/              

Οι συντεταγμένες του σχολείου είναι

Latitude: 39.60864 (Γεωγραφικό πλάτος)

Longitude: 21.72602 (Γεωγραφικό μήκος)

39°36’31.1″N    21°43’33.7″E