Συμμετοχή μαθητών του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. σε δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων

     Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, μία μικρή ομάδα μαθητών του σχολείου μας (4 μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, 1 μαθήτρια της Α΄ Λυκείου και 2 μαθητές της Β΄ Λυκείου), συνοδευόμενη από τις εκπαιδευτικούς κ. Αργυρώ Ζαρούλα, καθηγήτρια Πληροφορικής, Κυριακή Τσιτσιπά, Φιλόλογο, και Χριστίνα Χλωρού, Φιλόλογο, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων με τίτλο: «Η πόλη αφηγείται τις μικρές της ιστορίες».

     Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία, ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με αφετηρία την ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης και σύμμαχο τον καλό καιρό τα παιδιά ξεκίνησαν την περιήγησή τους από τις μεταβυζαντινές εκκλησίες του Βαρουσίου, της παλιάς πόλης των Τρικάλων. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τους ιερούς ναούς του Αγίου Παντελεήμονα, των Αγίων Αναργύρων, την πλατεία που είναι αφιερωμένη στην Τρικαλινή νοσηλεύτρια και εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, Αικατερίνη Καυκιά, ενώ συνέχισαν την περιήγησή τους στο Ασκληπιείο (δημόσιο λουτρό) της αρχαίας Τρίκκης. Τελευταίος σταθμός της περιδιάβασης στην ιστορία των Τρικάλων υπήρξε το κτίριο που φιλοξενεί τη μικρή, αλλά σημαντική συλλογή αρχαιοτήτων από την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Μαχάωνος.

     Τα σημεία περιήγησης δεν επελέγησαν τυχαία, καθώς συνιστούν αδιάψευστους μάρτυρες της μεγάλης σημασίας που απέδιδαν οι κάτοικοι της περιοχής στο πολύτιμο αγαθό της υγείας. Τόσο ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου όσο και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Βαρουσίου συνδέονται με τη διαδικασία της ίασης, της θεραπείας των ασθενών.

     Η αξία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι η περιήγηση δεν είχε το χαρακτήρα μιας τυπικής και κοινότυπης ξενάγησης σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος των Τρικάλων, αλλά αξιοποιώντας τις δυνατότητες που διανοίγει η τεχνολογία, προσέλαβε τον χαρακτήρα ενός διαδραστικού παιχνιδιού. Με οδηγό ένα tablet, οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδόθηκαν σε ένα κυνήγι θησαυρού, το οποίο κατέληξε με έναν άκρως φαντασμαγορικό τρόπο!

     Τα παιδιά, αφού ευχαρίστησαν τα μέλη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, αποχώρησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη εκπαιδευτική δράση!